- Μέταλλα , τα ελιξίρια της ευζωίας
- Τα Ε στην ζωή μας. Τα επικίνδυνα πρόσθετα και τι προκαλούν
- ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
- ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΥΓΙΕΙΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ
- Τα ΟΧΙ ΚΑΙ τα ΝΑΙ της Σωστής Διατροφής
- Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΣΙΓΟΥΡΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ
Μέταλλα , τα ελιξίρια της ευζωίας
Τα Ε στην ζωή μας Υπάρχουν σχεδόν παντού, τα πιο πολλά είναι επικίνδυνα. Μάθετε για αυτά από τον παρακάτω πίνακα.
Τα επικίνδυνα πρόσθετα και τι προκαλούν
|
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
|
ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΥΓΙΕΙΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ
|
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
«ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»
¨Τα ΟΧΙ ΚΑΙ τα ΝΑΙ της Σωστής Διατροφής¨
ΟΧΙ | ΝΑΙ |
|
|
|
|
|
|
(Είναι εύκολο να κοροϊδέψετε τον εαυτό σας για το πόσο φάγατε) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
|
Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ |
1. «Εφόδιο» για κάθε οργανισμό είναι η λεγόμενη μεσογειακή δίαιτα. Αυτό σημαίνει να καταναλώνουν καθημερινά ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια ξηρούς καρπούς, τυρί, ελαιόλαδο, λίγες φορές την εβδομάδα αυγά, πουλερικά, ψάρια , γλυκά και λίγες φορές το μήνα κόκκινο κρέας. |
2.Κρέας, ψάρι, κοτόπουλο να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, ενώ οι σαλάτες και τα φρούτα σε μεγάλες. |
3.Το φαγητό πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο. |
4.Μην παραβλέπετε τα ενδιάμεσα γεύματα. |
5.Τ πρωινό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας και διατηρεί τον χαρακτήρα αυτόν και στην περίοδο των εξετάσεων. |
6.Αποφεύγετε την κατανάλωση καφέ και προτιμάτε τους χυμούς, οι οποίοι προσφέρουν τις αναγκαίες ποσότητες καλίου και βιταμίνης C, που δίνουν ευεξία. |
7.Πίνετε 2-3 ποτήρια γάλα την ημέρα. |
8.Πίνετε άφθονο νερό. |
9.Μασάτε αργά και διατηρήστε το σωστό σωματικό βάρος. |
10.Αποφύγετε όσο τίποτε άλλο το αλκοόλ και ειδικά την μπύρα, η ποία θα προσφέρει το …..δέλεαρ της δροσιάς τις δύσκολες μέρες του Ιουλίου. Το οινόπνευμα δεν βοηθά καθόλου, αντίθετα αφυδατώνει και προκαλεί υπνηλία. |
Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΣΙΓΟΥΡΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ
Μπορούμε να αδυνατίζουμε χωρίς να πεθαίνουμε της πείνας και με την άδεια των μεγαλύτερων Αμερικανών διαιτολόγων:κι αυτό χάρη σε μια ειδική πυραμίδα.
Αλλά πως λειτουργεί αυτή η πυραμίδα; Το γεωμετρικό σχήμα διαιρείται σε οριζόντιες λωρίδες. Σε κάθε λωρίδα υπάρχουν ομάδες τροφίμων με όμοιες θρεπτικές λειτουργίες. Όσα βρίσκονται στη βάση μπορούμε να τα τρώμε πιο συχνά και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Ανεβαίνοντας προς την κορυφή, βρίσκουμε τροφές που πρέπει να τρώμε σε ποσότητες που πρέπει να μειώνονται προοδευτικά. Επινοώντας την πυραμίδα αδυνατίσματος, οι διαιτολόγοι ακολούθησαν μια νέα αντίληψη. Διαχώρισαν τα τρόφιμα όχι με βάση την περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες, λίπη σάκχαρα, αλλά σύμφωνα με την «ενεργειακή πυκνότητα» τους. Τα τρόφιμα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα περιέχουν πολλές θερμίδες, ακόμη και σε πολλές μικρές μερίδες. Γενικά, είναι πλούσια σε λίπη και\ή σε σάκχαρα. Τα τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα εισφέρουν λίγες θερμίδες ακόμη και σε μεγάλες μερίδες. Γενικά, είναι πλούσια σε νερό και σε ίνες. Ανάμεσα τους δεν υπάρχουν μόνο φρούτα και ζαρζαβατικά, αλλά και ζυμαρικά ρύζι μαύρο, βραστές πατάτες. Για το λόγο αυτό και τα φαγητά αυτά, που συνήθως τα αποφεύγουμε όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε, μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος χωρίς να νιώθουμε πειναλέοι.Υπό την προϋπόθεση ότι κάθε μέρα θα ασκούμαστε λίγο, θα ακολουθούμε ποικίλο διαιτολόγιο και θα γεμίζουμε το στομάχι μας με χορταρικά και φρούτα.
Γέμισε το πιάτο αρχίζοντας προς τα κάτω | ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Εδώ υπάρχουν γλυκά και καραμέλες: προβλέπεται το ισοδύναμο 75 θερμίδων την ημέρα |
Κάθε οριζόντια λωρίδα περιλαμβάνει ομάδες ομογενών φαγητών, που θα καταναλίσκονται | ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ Σ΄αυτόν περιλαμβάνονται τα λίπη, ΛΙΠΗ ελαιόλαδο και ξηροί καρποί. Προβλέ- αμύγδαλα πονται 3 μερίδες εναλλάξ την ημέρα: ελαιόλαδο μια μερίδα ισοδυναμεί με 45 θερμίδες |
ως μειούμενες ποσότητες κάθε μέρα, ξεκινώντας από την βάση. Ο ορισμός των μερίδων ενδείκνυται για ενήλικους, | ΤΡΙΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ Είναι η ζώνη των τροφών πλούσιων σε ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ πρωτεΐνες, τόσο ζωικής όσο και φυσικής όσπρια προέλευσης, όπως ψάρι, κρέας, όσπρια, κοτόπουλο άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα. σολομός Επιθυμητή κατανάλωση, 3 μερίδες για τόνος του κουτιού γυναίκες και 4 για άντρες, εναλλάξ την (σε νερό) ημέρα. Μια μερίδα ισοδυναμεί με 25 θε- άπαχο γάλα ρμίδες. |
Βάρους όχι πάνω από 93 κιλά. Η καθημερινή κατανομή δεν πρέπει να ξεπερνάει | ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΟΡΟΦΟΣ Εδώ βρίσκονται οι τροφές πλούσιες σε ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά, ρύζι, δη- ψωμί ολικής αλέσεως μητριακά, επεξεργασμένα ή μη. Κατανά- νιφάδες δημητριακών λωση, 3 μερίδες για τις γυναίκες και 4 για ζυμαρικά ολικής αλέσεως τους άντρες, εναλλάξ την ημέρα. Μια με- μαγειρεμένα ρίδα ισοδυναμεί με 70 θερμίδες. Ρύζι μαύρο κολοκύθι |
τις 1200 θε- ρμίδες για τις γυναίκες και 1400 για τους άντρες | ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ Φρούτα και λαχανικά: μπορούμε να τρώμε ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ κάθε μέρα κατά βούληση, ως και ελάχιστο μπρόκολα μήλα όριο 4 μερίδες λαχανικά και 3 μερίδες φρού- καρότα μπανάνες τα. Μια μερίδα λαχανικών ισοδυναμεί με 25 κουνουπίδι μύρτα θερμίδες και μια μερίδα φρούτων με 60. πράσινα γκρειπ φρουτ φασολάκια φρουτοσαλάτα μαρούλι πορτοκάλια μανιτάρια ροδάκινα σπανάκι αχλάδια τομάτες φράουλες |
Ο πρώτος και βασικότερος στόχος για την μείωση της πρόσληψης λίπους είναι να μειώσετε την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης. Το κρέας και τα προϊόντα του όπως για παράδειγμα τα αλλαντικά, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά αποτελούν τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη.
Διαλέξτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ,όχι όμως χωρίς λιπαρά, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα light, κομμάτια κρέατος η αλλαντικά χωρίς ορατό λίπος. Καταναλώστε τα γαλακτοκομικά σε καθημερινή βάση, δίνοντας έμφαση στο γιαούρτι και στο γάλα που έχουν πολύ μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος, σε σχέση με τα περισσότερα τυριά.
Μην καταναλώνετε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα. Ένα αυγό καλύπτει σχεδόν ,την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη για χοληστερίνη. Μην ξεχνάτε βέβαια ότι σε αυτή την ποσότητα συγκαταλέγονται και τα αυγά σε γλυκά και πίτες.
Αποφύγετε όσο μπορείτε τα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα. Παρά τις συστάσεις που γίνονται διεθνώς στη βιομηχανία τροφίμων ,τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε λιπαρά αλλά όχι και σε αλάτι. προσδίδοντας πολύ πιο ευχάριστη γεύση.
Βασίστε την διατροφή σας σε τρόφιμα που παρασκευάζετε στο σπίτι η αν πρόκειται για συσκευασμένα επιλέξτε τρόφιμα που παράγονται από απλές πρώτες ύλες ,στα οποία αναγράφεται και η περιεκτικότητα σε λίπος αλλά και η ανάλυση των λιπαρών οξέων.
Να αποφεύγετε όσα τρόφιμα είναι πλούσια σε κορεσμένα, υδρογονωμένα η μερικώς υδρογονωμένα λίπη. Προτιμήστε όσα περιέχουν κυρίως ακόρεστα λίπη(μονοακόρεστα και πολυακόρεστα).
Η καλύτερη επιλογή για προστιθέμενο λίπος είναι το ελαιόλαδο και μάλιστα το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λίπη τα οποία όχι μόνο μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα αλλά μπορεί να αυξήσουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης(HDL).
Αυξήστε την κατανάλωση φαγητών όπως τα λαδερά και τα όσπρια, μαγειρεύοντας τα φυσικά με ελαιόλαδο. Αποτελούν πολύ υγιεινές και θρεπτικές επιλογές. Μην ξεχνάτε όμως, όπως όλα τα λίπη, έτσι και το ελαιόλαδο περιέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο που σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση.
Ακολουθήστε λοιπόν ένα διαιτολόγιο, στο οποίο τα λιπαρά δεν θα ξεπερνούν το 30-35%της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας και με τα κορεσμένα να μην ξεπερνούν το 10% και τα μονοακόρεστα να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 10%.
Πηγή: neagnosi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου